18 września 2012

CIASTO CZEKOLADOWE Z MASCARPONE

Ciasto a'la brownie z serkiem mascarpone. Największą jego zaletą jest to, że nie może się nie udać... Polecam przed rozpoczęciem założyć fartuch.

składniki:

masa czekoladowa:
200 g ciemnej czekolady
2 jajka+ 1 żółtko
125 g masła
150 g mąki
200 cukru
4 łyżki zaparzonej kawy
1 łyżeczka proszku do pieczenia



masa serowa:
ok. 350 g serka mascarpone
1 żółtko
20 g mąki
80 cukru

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.

masa serowa:

Serek mascarpone ucieramy z cukrem, dodajemy żółtko, następnie mąkę. Wszystko ucieramy na gładką masę.


masa czekoladowa:

Rozpuszczamy czekoladę. Oddzielnie ucieramy masło z cukrem, dodajemy jajka i żółtko. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę i kawę. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. 

Do foremki nakładamy połowę masy czekoladowej, na nią połowę masy serowej, kolejno resztę masy czekoladowej i na samą górę resztę masy serowej.



Pieczemy ok. 45 minut.

A później już tylko uzbrajamy się w cierpliwość i sprzątamy ten cały bajzel, który powstał przy pieczeniu...

 

5 komentarzy:

  1. O tej porze czytać takie rzeczy to grzech. U mnie lodówka już zamknięta...a może by sie znalazło jeszcze coś dobrego...
    Pozdrawiam
    Red

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. oj tam, na coś słodkiego pora jest zawsze odpowiednia:) pozdrowienia!

      Usuń
  2. Jak obiecałam, tak piszę :))))
    Ciasto jest PYSZNEEEEEEEEEE:))))))))))
    rewelacja, polecam wszystkim :))) i co najważniejsze, nawet po dwóch dniach nie traci nic na PYSZNOŚCI :)))))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cieszę się Kate, u mnie niestety nie doczekało drugiego dnia:))

      Usuń
  3. No u mnie ostał się kawałek i byłam nim mile zaskoczona :)))))))

    OdpowiedzUsuń